De Collectieve Collectie is een participatieve procedure die start vanuit het waarderen en (her)gebruiken van zwerfgoed. In samenwerking met deelnemers die alledaagse gebruiksvoorwerpen kiezen, schenken, benoemen, ordenen, classificeren, waarderen, assembleren, interpreteren, dragen en/of fotograferen, ontwikkelt kunstenaar Kristof Van Gestel voor deze procedure gaandeweg strategieën en technieken. 


De Collectieve Collectie werkt met objecten en woorden, met spel en gesprek, met bricoleren en filosoferen, ... En met zoveel mogelijk mensen; om veel verschillende zienswijzen, meerstemmigheid en eigenwijze praktijken te verzamelen.

De Collectieve Collectie wil bijdragen aan de bewustwording van onze verhouding tot de dingen rondom ons. De manier waarop we in erfgoedmusea objecten verzamelen, ordenen, waarderen, classificeren, tonen en er verhalen over vertellen, wordt in dit project gebruikt als een lens waardoorheen we die verhouding kunnen begrijpen. 


Gaandeweg zijn praktijken en verbeeldingen rond hedendaags sieraad inspirerend geworden zowel in het proces van betekenisgeven als in de assemblagepraktijk van de Collectieve Collectie. Met name: de vanzelfsprekende en wederkerige relatie tussen sieraad en lichaam, de (emotionele) band met de maker-gebruiker, verschillende invullingen van het begrip functie en een breed assortiment aan verbindingstechnieken zoals rijgen, (in)gieten, knopen, zetten, klemmen, spannen, binden, vlechten, ...


De Collectieve Collectie wordt in 2019 opgestart als artist in residence in cultuurhuis de Warande in Turnhout en later overgenomen als kunstproject rond erfgoed door Erfgoed Noorderkempen en Taxandria Museum Turnhout. In die context ontstaat samen met Kunst in Zicht Brol, een workshop voor 5-8 en 8-10 jarigen.

Bij het afronden van het project in de Museumgarage van het Taxandriamuseum in Turnhout (december 2020) worden creaties van de Collectieve Collectie uitgedeeld aan deelnemers, bezoekers en sympathisanten. Zo onstaat een echte collectieve collectie; een gedecentraliseerde opslag/verzameling van assemblages bij (nieuwe) eigenaren thuis. Samen vormen ze de ecocollectie van de Collectieve Collectie.


In de winter van 2020-21 is de Collectieve Collectie aan het werk in een zorgcontext, met de bewoners van Albe vzw in Kapellen. In de zomer van 2021 is de Collectieve Collectie te gast in Kunsthal Extra City in Antwerpen, ondersteund door Kunst in Zicht en District Antwerpen. We werken met een aantal vaste deelnemersgroepen zoals Atlas, De Steenhouwer, Zomerhelden/Zomerschool Antwerpen en Kras Borgerhout. Vanaf 5 augustus is het project als tentoonstelling toegankelijk in de kapel van Extra City. Tegelijkertijd worden er voor het publiek een aantal workshops georganiseerd.


 
  

In de herfst van 2022 is de Collectieve Collectie - op vraag van Stad Antwerpen - aan het werk in dienstencentra Bosuil, Kerkeveld en Kronenburg in Deurne Noord. Samen met stagiaire Clara, bewoners en bezoekers, leerlingen van basisschool Axi-Joma en deelnemers van de Vijver vzw ontstaan stillevens die vertellen over onze band met de dingen. Fotografe Ellen Smeets en studenten journalistiek van AP Hogeschool gaan bij de bewoners op zoek naar verhalen en verzamelingen. Lien Van Leemput maakt een nieuwe publicatie. En voor de dienstencentra ontstaat telkens een kunstwerk met 15 ingekaderde stillevens voor aan de muur.

Daarnaast ordent Kristof Van Gestel 240 van de in totaal 1850 collages uit de collageboeken in 14 nieuwe typologieën. Aan de hand van deze typologieën maakt hij een beeldessay over het proces van het ontstaan van de collages en ook over mogelijke betekenissen ervan. Ook hiervan maakt Lien Van Leemput een publicatie. Deze publicaties worden verwacht medio juni.


In het schooljaar 2022-23 is de Collectieve Collectie te gast in Arendonk voor de kunstintegratie in de nieuwbouw van GBS De Stip. Samen met atelier Mixed Media van Academie Arendonk en de leerlingen van de school worden de technieken van de Collectieve Collectie een jaar lang gebruikt om te brollen. ‘Brollen is leren en spelen met dingen en kunst.’ Uit de resultaten van de volwassen leerlingen en de processen met de kinderen worden 13 (reeksen) kunstwerken gekozen die als permanente kunstintegratie in de school terechtkomen. Lien Van Leemput maakt een publicatie die het proces van het brollen in beeld brengt. Arfoc (fotoclub Arendonk) maakt portretten.


In de herfst van 2022 is de Collectieve Collectie te zien in de tentoonstelling Performing Objects in CC Strombeek-Bever. Voor de gelegenheid worden een twintigtal assemblages uitgestald op een kast (naar een ontwerp van Enzo Mari). Het publiek is vrij om zich op een relationele manier te verhouden tot deze artefacten. Fotografe Anke neemt foto’s. We werken met enkele van de publieksgroepen waar CC Strombeek een goede band mee heeft. Bovendien zijn ook de collageboeken aanwezig. In een gesprek met een van de aanwezige toeschouwers ontstaan het idee om de collages te gaan lezen. Zou dat kunnen? 


In de winter van 2022-23 zijn de collageboeken van de Collectieve Collectie te gast bij Camupsatelier in Gent, ondersteund door Stadsatelier van Viernulvier. Samen met de deelnemers daar ontstaat het project Papier van hier en daar, waarin we een verzameling drukwerk verknippen en opnieuw ordenen in een twintigtal collageschriften. Vanuit de collagebeelden in de schriften ontstaat de praktijk om de collages te gaan ‘lezen’. We lezen voor uit een verknipte wereld. Met een invulblad gaan we op pad om verhalen te sprokkelen bij allerhande deelnemers.