“In Politics of Nature schrijft Bruno Latour onder het lemma ‘collective’: ‘de term verwijst niet naar een al-tot-stand gebrachte eenheid, maar naar een procedure om associaties tussen mensen en niet-mensen te verzamelen.’ Met andere woorden: een collectief is geen eenheid, maar een procedure, […] een handeling die heterogene elementen samenbrengt.”


Arie Altena, Wat is Community Art? De sociale wending in de hedendaagse kunst, 2016

“[…] het opbouwen van een verzameling [is] niet zozeer een ‘verhevigde’ vorm van consumeren, maar eerder een productie van een alternatief soort kennis over de fundamentele mechanismen van onze maatschappij.“


Bert De Munck, Kennis zonder macht, in: Tapis Plein, Nooit genoeg, 2008

Samen met mensen en dingen artistieke (onder)handelings- en verbeeldingsprocessen opzetten en ons daardoor meer bewust worden van fundamentele maatschappelijke dynamieken en relaties. Daar zijn we in de Collectieve Collectie mee bezig. Uit actie komt reflectie. Als we reflecteren over onze relatie tot objecten denk ik aan de uitroep ‘Aan al mijn verwanten!’ Met deze woorden plaatsen Native Americans zichzelf als gelijkwaardig middenin de ecologie van al wat ons omringt: moeder Aarde, vader Lucht, grootmoeder Water, grootvader Vuur, het volk van de viervoeters, het volk van de planten, de voorvaderen, … En wat de aard betreft van die relatie met de dingen om ons heen, kom ik makkelijk uit bij de populaire uitdrukking ‘Liefde is een werkwoord’. Een relatie is nooit zomaar een gegeven maar wordt verworven in een constant proces van hoor en wederhoor. Toegepast op de dingen ontstaan zo de kernvragen van dit project. Kunnen we de dingen ontmoeten? Spreken ze ons aan? Hoe doen ze dat? Wat hebben ze te vertellen? Wat vertellen ze over ons? Wat vertellen wij via hen? Komen we samen tot een dialoog? Heeft de ene macht over de andere? Is het een spel? En welke rol spelen woorden?

Kristof



COLOFON
Kristof Van Gestel / cultuurhuis de Warande / KASK & Conservatorium, School of Arts van HoGent en Howest / Erfgoed Noorderkempen / Turnhoutse Musea / Taxandriamuseum / Vlaamse Gemeenschap
2020
Design: 6’56’’ (www.6m56s.com)
Editing: Kristof Van Gestel & 6’56’’
Tekst: Kristof Van Gestel
Gedrukt en gebonden in Tallinn