Tijdens het schooljaar 2022-23 werkt Kristof Van Gestel met de Collectieve Collectie samen met juf Marjolijn, leerlingen en leerkrachten van gbs de Stip en projectatelier mixed-media van Academie Arendonk. Samen maken ze talloze voorstellen voor de kunstintegratie van de nieuwbouw van gbs de Stip. Twaalf van die voorstellen worden uitgewerkt en ingezet in het gebouw. Daarnaast werkt Kristof Van Gestel samen met Lien Van Leemput ook aan het ontwikkelen van een gesprekswijzer die ingezet kan worden voor het vertellen van de verhalen van de Collectieve Collectie vanuit een heel aantal van de verschillende perspectieven van mensen en dingen die betrokken zijn bij het project. Deze gesprekswijzer werd in het schooljaar 2022-23 een aantal keer uitgeprobeerd, oa. met klassen AUV (KASK Gent), kunstbeschouwing (SASK Roeselare), Textielatelier (SASK Leuven), Educatieve Master Ontwerpwetenschappen van UHasselt en het team van Mob Antwerpen.

In de herfst en winter van 2021-22 is de Collectieve Collectie op vraag van Cinema Rix, Kunst in Zicht en Stad Antwerpen te gast in dienstencentra Bosuil, Kerkeveld en Kronenburg. Ook leerlingen van basisschool Axi-Joma, cliënten van De Vijver vzw en studenten journalistiek van AP Hogeschool werken mee aan het schikken van dingen tot stillevens en het verzamelen van verhalen. Daarnaast ordent Kristof Van Gestel  240 collages van de 1850 collages uit de collageboeken in categoriën. Op die manier ontstaat een betekenisnarratief van deze praktijk. KASK, School of Arts van HOGENT en Howest geeft deze publicatie mee uit.

In de zomer van 2021 is de Collectieve Collectie te gast in Kunsthal Extra City te Antwerpen, ondersteund door Kunst in Zicht en district Antwerpen. We werken daar met een groep van de Zomer van Atlas, de Steenhouwer, KRAS Borgerhout, Wereldhelden/Zomerscholen Antwerpen, De Zandberg (Harelbeke), enkele residenten (in creatieve labo’s) en het publiek van Extra City. Op het symposium The Trembling Body van Paul Hendrikse is de Collectieve Collectie een van de praktijken die zichzelf voorstelt. We maken een foto van de groep aanwezigen met een assemblage van de Collectieve Collectie.

De Collectieve Collectie werd van september 2019 tot maart 2021 georganiseerd door kunstenaar Kristof Van Gestel, cultuurhuis de Warande, Erfgoed Noorderkempen, Turnhoutse Musea, Taxandriamuseum en Kunst in Zicht. In de zomer van 2020 waren enkele collageboeken deel van ‘Generaties Lijmen’ bij Museum Ghuislain in Gent, en in de zomer van 2021 van de gelijknamige tentoonstelling. In de lente van 2021 zijn een heleboel collageboeken bij de FactorY (30CC) in Leuven. Vanaf maart 2021 reist de workshop ‘BROL’ van Kunst in Zicht door Vlaanderen. 

De Collectieve Collectie is sinds 2015 gegroeid vanuit ‘End to End’ bij Performing Objects/Enough Room for Space (Brussel) en ‘Co-labo. Improviseren met objecten’ met Paulo Guerreiro in Zomeracademie 2017 in Destelheide. Het is op een participatieve manier verder ontwikkeld als artist in residence bij cultuurhuis de Warande (seizoen 2019-2020).

Het artistieke onderzoek van Kristof Van Gestel - en de Collectieve Collectie als onderdeel daarvan - werden van september 2007 tot februari 2020 ondersteund door KASK
 en Conservatorium, School of Arts van HoGent en Howest. Vanaf maart 2020 leeft de Collectieve Collectie voort als een project van Erfgoed Noorderkempen en de Turnhoutse Musea ondersteund met een subsidie door de Vlaamse Gemeenschap. In co-productie met Kunst in Zicht ontwikkelt de Collectieve Collectie ‘Brol’, een reizende workshop rond verzamelen, ordenen en waarderen voor kinderen van 5 tot 7 jaar.

Een deel van de Collectieve Collectie werd bewerkt volgens en maakt deel uit van United Objects van Hans Bossmann (Bonte Zondagen, de Warande, winter 2019-2020). Honderd kartonnen basisvormen voor verzameldozen werden gemaakt en geschonken door Smurfit Kappa Turnhout. De scenografie met de eurobakken is overgenomen van Open Structures in Brussel. https://www.openstructures.net/