In de Collectieve Collectie ontwikkelen talloze deelnemers samen gedeelde praktijken van kiezen, verzamelen, ordenen, waarderen, verbinden, documenteren en (her)gebruik. Laat je op verschillende manieren door deze speelse praktijken inspireren om ook thuis aan de slag te gaan. Door momenten van samenwerking en improvisatie kan bewustwording ontstaan over onze band met de dingen om ons heen en met de manier waarop musea  verzamelen en bewaren: 



* Zoek in je omgeving verzamelingen of schikkingen met dingen van dezelfde soort. Hieronder zie je enkele voorbeelden. Wie heeft deze dingen verzameld? Is de verzameling toevallig, onbewust of bewust ontstaan? Wie heeft ze geordend? En waarom? Het is ook interessant om te kijken hoe de dingen uitgestald of gepresenteerd worden.


Foto’s van Anneleen Swillen, Annemie Geerts, Jaco Sette, Jurgen, Lien Van Leemput, Olga Kersten, Peter, Kristof Van Gestel, ...



* Zoek thuis een variatie aan objecten bijeen en verwerk ze tot een eigen schikking of een landschap. Wat doet zo’n veelheid aan dingen met je? Welke orde breng je aan? Ontstaat er een verhaal? Doet het landschap dat door de ordening onstaat je ergens aan denken? Of ook: je kan  objecten van dezelfde soort of uit een specifieke context (een kast, een toiletzak, het keukenaanrecht, een berghok, een tuinhuis, ...) opnieuw ordenen volgens je eigen orde. Ook hier de vraag: Welke orde breng je aan? Ontstaan er een landschap? Hieronder zie je enkele voorbeelden.


Foto’s van Annemie Geerts, Anneleen Swillen, Jaco Sette, Hilde Van Wambeke, Jeroen Peeters, Lien Van Leemput, Tijl Bossuyt/Willem Breynaert, Kristof Van Gestel, ... 


* Verzamel met enkele mede-spelers ieder voor zich 7 objecten en rangschik ze volgens de spelregels van van dezelfde soort - een sorteringsspel.
1) Verzamel elk 7 alledaagse objecten.
2) Om beurten selecteer je een kenmerk van een van je objecten. De anderen kijken of ze een object hebben dat voldoet aan het kenmerk. Zo leer je groepjes te maken met een gemeenschappelijk kenmerk. Als jullie dat principe door hebben, ga naar stap 3).
3) Leg drie van jouw objecten die een gemeenschappelijk kenmerk delen in het midden van de tafel. De volgende speler legt op haar beurt ook 3 objecten met een gemeenschappelijk thema. En ze kan ook objecten toevoegen aan reeds bestaande groepjes. De uitdaging is zo snel mogelijk je 7 objecten kwijt te spelen, maar ook om gemeenschappelijk zo veel mogelijk groepjes te maken van 3 objecten. Dus met de objecten op tafel - die in groepjes zitten groter dan 3 - dien je ook nieuwe groeperingen te maken. (Deze spelregels zijn losjes gebaseerd op de spelregels van Rummikub. Ze zijn ontwikkeld met deelnemers van de Dienst Vrije Tijd van Mekanders, Turnhout.) Het spel doet je anders kijken naar dingen.

-> Stuur jouw foto’s door naar decollectievecollectie@gmail.com



* Zonder lijm! Verzamel objecten (die je stuk mag maken). Combineer vervolgens (stukken van) deze objecten tot een assemblage! Zo ontstaan nieuwe onverwachte dingen. Welke verbindingstechniek gebruik je? Wat vertelt dit nieuwe ding volgens jou? Hieronder vind je instructievideo’s met voorbeelden van technieken om te verbinden. (Klik op het beeld om de video te starten.)

Technieken en video’s door Anneleen Swillen, Jaco Sette, Lien Van Leemput, Yvonne Knevels,  ...

-> Ken jij nog een techniek om dingen aan elkaar te maken? Stuur maar door! Stuur jouw foto’s of instructiefilmpje door naar decollectievecollectie@gmail.com



* Maak een foto van je assemblage op een tafellaken thuis. Hoe geef je ze alle aandacht? Welke ondergrond past bij jouw assemblage? Hieronder vind je voorbeelden.

Foto’s Anneleen Swillen, Lien Van Leemput, Nel Carlier, Kristof Van Gestel, Sander Adriaens, Yvonne Knevels, ...

-> Stuur jouw foto’s door naar decollectievecollectie@gmail.com



* Kan je je assemblage op je lichaam dragen? Het wordt dan een sieraad. Maak een foto van jezelf met je assemblage.

Foto’s: Anneleen Swillen, Lien Van Leemput, Nel Carlier, Sander Adriaens, Suzy De Laere, ... 

-> Stuur jouw foto’s door naar decollectievecollectie@gmail.com



* Benoem jouw assemblage of verzin zomaar een nieuw woord. Met (stukken van) woorden uit de krant of uit tijdschriften maak je zelf (nieuwe)(woorden)(combinaties). Wat willen deze woorden zeggen?

Woorden: Anneleen Swillen, Lien Van Leemput, Suzy De Laere, ... 

-> Stuur jouw foto’s door naar decollectievecollectie@gmail.com

Geef een waardering in één woord als reflectie over je ervaring met de Collectieve Collectie. Hoe was het om je te laten inspireren of om mee te doen? Waar gaat de Collectieve Collectie volgens jou over?

Woorden: Anneleen Swillen, Lien Van Leemput, Sander Adriaens, Suzy De Laere, ... 

-> Stuur jouw foto’s door naar decollectievecollectie@gmail.com